Plastikowe skrzynki na pieczywo są niezbędnym wyposażeniem każdej piekarni. Pozwalają na prawidłowe i bezpieczne przechowywanie oraz transport wyrobów. Zapewniają odpowiednią cyrkulację powietrza, jednocześnie chroniąc delikatne produkty przed zgnieceniem. Poznaj podstawowe rodzaje skrzynek na pieczywo.
Pojemniki stosowane w piekarniach muszą być wykonane z materiałów odpowiednich dla produktów żywnościowych i posiadać stosowne atesty. Powinny być też łatwe do wyczyszczenia, wykonane z materiałów niesprzyjających rozwojowi mikroorganizmów i odporne na wysokie temperatury, gdyż niejednokrotnie trafia do nich pieczywo prosto z pieca. Powinny mieć również ergonomiczne uchwyty na ręce, które ułatwiają przenoszenie produktów, budowę umożliwiającą sztaplowanie, a także ażurowe ścianki, zapewniające stały dopływ powietrza.
Jakie są wymiary skrzynek na pieczywo?
Pojemniki na pieczywo są dostępne w różnych, najczęściej standaryzowanych normami UE, wymiarach. Dzięki temu można je łatwo dostosować do przechowywanych wyrobów. Najczęściej są wybierane przez producentów pojemniki 600 × 400 mm. Do mniejszych produktów stosuje się płytkie skrzynie umożliwiające łatwe wyjmowanie ich z dna, do większych, na przykład chleba, stosuje się głębokie kosze. Niektóre skrzynki na pieczywo mają lite dno. Stosuje się je do wyrobów mocno kruszących się lub pokrytych dodatkami na wierzchu takimi jak polewa, bakalie, cukrowe ozdoby.
Pojemniki do specjalnych zastosowań
Bardzo wygodne są składane skrzynki na pieczywo, których konstrukcja pozwala zmniejszyć ich wielkość o ponad połowę, dzięki czemu łatwo można je składować, oszczędzając miejsce w pomieszczeniach piekarni. Innym rodzajem pojemników stosowanych w piekarniach są kasty do odroczonego wypieku, w których transportuje się często wyroby do hipermarketów i cukierni. Przydatnymi akcesoriami w piekarni są wózki transportowe, produkowane w wymiarach standardowych skrzynek. Można na nich przewozić bezpiecznie pojemniki na pieczywo ustawione w wysokie kolumny.