Skrzynki magazynowe to niezbędne wyposażenie każdego sprawnie funkcjonującego magazynu. Skrzynki ułatwiają bowiem magazynowanie i transportowanie różnych produktów oraz pozwalają na szybkie odnalezienie potrzebnego w danej chwili towaru. Skrzynka chroni zawartość przed zabrudzeniem i uszkodzeniem. Powstaje z materiałów łatwych w utrzymaniu czystości, a największa popularność w ostatnich latach zyskały skrzynki plastikowe. Nie ma w tym nic dziwnego – tworzywa sztuczne charakteryzują się bowiem doskonałym stosunkiem wagi do wytrzymałości.
Najważniejsze cechy skrzynek plastikowych
Skrzynki do przechowywania żywności muszą mieć odpowiedni atest dopuszczający do kontaktu z żywnością. Skrzynki powstają z mocnego materiału, który nie może wpływać na walory smakowe ani zapachowe przewożonej żywności. Tworzywo musi być na tyle solidne, aby można było piętrować nawet ciężkie skrzynki. Wybierając skrzynkę, warto zwrócić także uwagę na temperaturowy zakres użytkowania podawany w stopniach Celsjusza, co jest szczególnie ważne w przypadku skrzynek do przechowywania mięs, nabiałów i mrożonek. Istotnym parametrami jest także nośność i pojemność definiujące maksymalny załadunek. Co więcej, skrzynki mogą być wyposażone w pokrywy.
Rodzaje skrzynek magazynowych
Skrzynki magazynowe dostosowane są do przechowywania różnych towarów. Dostępne są:
- Skrzynki na przetwory mięsne – zaadaptowane do ujemnych temperatur, niektóre modele mają pokrywy;
- Skrzynki na owoce i warzywa – charakteryzują się ażurową budową i zapewniają wentylację;
- Skrzynki na pieczywo – ażurowa budowa;
- Skrzynki na nabiał – dostosowane do przechowywania w chłodniach i mroźniach.
Skrzynki plastikowe występują w różnych wymiarach, dzięki czemu można je dopasować niemal do każdego asortymentu. Ponadto skrzynki można piętrować, co pozwala na zaoszczędzenie cennego miejsca na magazynie.