Rogale, chleb, bułki, bajgle, drożdżówki, pączki — trudno wskazać osobę, która nie czekałaby, na co najmniej jeden z tych wypieków z niecierpliwością. Jednak zanim trafią one na półki sklepowe, cukierni czy piekarni muszą zostać do nich przywiezione albo dobrze przechowywane. W transporcie niezbędne jest przestrzeganie wskazanych przez prawo wytycznych, dlatego, aby pieczywo dotarło na miejsce w nienaruszonym stanie, konieczne jest trzymanie ich w odpowiednich skrzynkach. Jakie powinny one być?
Skrzynki dla piekarni i cukierni — co powinno je wyróżniać?
Jakie powinny być skrzynki dla piekarni i cukierni? Przede wszystkim muszą być one wykonane z materiału, który posiada wszystkie niezbędne atesty. Dobrze sprawdza się w tej roli tworzywo sztuczne, ponieważ nie wchodzi ono w żadne reakcje z przechowywaną żywnością i nie wchłania żadnych zapachów. Ponadto przewodzi ono powietrze w odpowiedni sposób, dzięki czemu wyroby cukiernicze oraz piekarnicze zachowują swoją świeżość — nie robią się ani suche, ani nadmiernie wilgotne, co wpływa na zadowolenie klienta. Trzeba również dodać, że stosowany do produkcji skrzynek plastik nie sprzyja rozwojowi mikroorganizmów, grzybów i pleśni. Nie ma więc obawy, że będą one rozwijać się w żywności.
Kolejną ważną kwestią, jest fakt, że tego rodzaju skrzynki są łatwe do utrzymania w czystości. Nie wymagają szorowania, a także można stosować na nich środki myjące oraz odkażające, co ponownie przekłada się na bezpieczeństwo przechowywanych w nich wyrobów. Jakie jeszcze cechy są ważne w przypadku skrzynek dla piekarni i cukierni? Skrzynki muszą też być odporne na działanie wysokich temperatur, ponieważ nierzadko są w nich umieszczane dopiero co wyjęte z pieca wypieki. Poza tym skrzynki powinny być wytrzymałe oraz niepodatne na odkształcenia. Dzięki temu trzymanie w nich większej ilości wypieków nie będzie stanowiło problemu. Pozwoli to też na stawianie jednej skrzynki na drugą w celu zaoszczędzenia miejsca.